
Deferred Resignation Program-related FAQs for 
Employing Agency HR Offices—Set II 
 

Pay Issues 
 
Q: How should agencies treat Law Enforcement Availability Pay (LEAP) for 
individuals serving in covered positions who have enrolled in the Deferred 
Resignation Program and will be on extended administrative leave in 
CY2025?  
 
A: An employing agency may continue LEAP during periods of administrative 
leave granted to a Deferred Resignation Program participant as long as the 
employee remains eligible for LEAP.  To continue LEAP, an agency should not 
change an employee’s position in a manner that would cause the employee to lose 
LEAP eligibility.  By law and regulation, full days of leave do not count as “regular 
workdays” in computing an investigator’s average hours per regular workday; thus, 
use of administrative leave will not cause an employee to fail to meet the LEAP 2-
hours-per-regular-workday average hours requirement.  (See 5 U.S.C. 5545a(a)(4) 
and (d) and 5 CFR 550.183.)   

As a general rule, LEAP continues during a period of “leave with pay” since it is 
paid as a percentage of an employee’s payable amount of basic pay (5 CFR 
550.185(b)).  However, paying LEAP during periods of excused absence with pay 
is generally subject to agency discretion (5 CFR 550.185(d)).  Once an agency has 
implemented the administrative leave law in 5 U.S.C. 6329a and supporting 
regulations, the administrative leave granted to Deferred Resignation Program 
participants would be “leave with pay” as described in 5 CFR 550.185(b), which 
would require payment of LEAP.  Agencies have until September 13, 2025, to 
implement section 6329a.  Until section 6329a is implemented, the administrative 
leave granted to Deferred Resignation Program participants would be considered 
“excused absence with pay” as described in 5 CFR 550.185(d), which would make 
the payment of LEAP discretionary.  Since LEAP is basic pay for retirement and 
certain other purposes, agencies should carefully consider the effects of not 
continuing LEAP during periods of administrative leave.   

  

Reservists/Active Duty Issues 

  



Q: If civilian employees under the Deferred Resignation Program are called to 
active duty as reservists, can they continue to receive the administrative leave 
during the deferred resignation period while on active duty?  
  
A: There is no authority to use administrative leave during uniformed service by a 
federal employee.  Only certain types of paid leave or paid time off can be used 
during military service, as provided in 5 CFR 353.208.    
 
Disciplinary Issues 

 
Q: I am a supervisor with a disciplinary action pending decision and the 
employee subject to discipline elected into the Deferred Resignation Program. 
Should I proceed with issuing a decision and effectuating the decision? 
 
A: Yes, you should proceed with issuing a decision but hold the action in abeyance 
until the employee exits the federal service. If the employee resignation (or 
retirement) is not effectuated under the terms of the Deferred Resignation Program 
agreement, the agency should then proceed with effectuating the decision. 
Agencies are encouraged to amend the Deferred Resignation Program agreement 
to incorporate a mutual understanding that the employee will forgo any 
disciplinary action only upon his or her departure from federal service under the 
Deferred Resignation Program. Before amending the Deferred Resignation 
Program agreement, you should consult with agency legal counsel. 
 
Q: I am a supervisor with a disciplinary action in which I’ve made a decision 
to remove the employee.  The employee, however, has elected the Deferred 
Resignation Program. The effective date of the removal is before the date the 
employee would go out on Administrative Leave under the Deferred 
Resignation Program. Should I proceed with removing the employee on the 
effective date? 
 
A: No, you should hold the disciplinary action, whether removal or a lesser 
penalty, in abeyance until the employee exits the federal service. As explained 
above, the agency should proceed with effectuating the removal or other penalty if 
the resignation or retirement is not effectuated by the terms of the Deferred 
Resignation Program agreement. The agency should also amend the Deferred 
Resignation Program agreement to incorporate a mutual understanding that the 
employee’s rescission of his or her participation in the Deferred Resignation 
Program will lead to the agency effectuating the removal or other penalty. Before 



amending the Deferred Resignation Program agreement, you should consult with 
agency legal counsel. 

  
Q: I am a supervisor with a disciplinary action in which I’ve made a decision 
and the employee subject to discipline elected the Deferred Resignation 
Program. The effective date of the discipline is after the date the employee 
would go out on Administrative Leave under the Deferred Resignation 
Program. Should I still place the employee on Administrative Leave and 
proceed with removing the employee on the effective date?  
 
A: No, you should place the employee on administrative leave and hold the 
discipline in abeyance until the employee exits the federal service. The agency 
should follow the same steps as described in the immediate questions above. 
  
Q: I am a supervisor who has been working with HR to propose a 
disciplinary/performance-based action against an employee.  The subject 
employee has informed me that they have elected Deferred Resignation 
Program.  Should I proceed with the action? 
 
A: You should first consult with your human resources point of contact to confirm 
your employee’s participation in the Deferred Resignation Program. If the 
employee’s election into the Deferred Resignation Program is approved, your 
human resources point of contact should continue working with you to prepare the 
appropriate notification concerning the disciplinary or performance-based action. 
Notification of the proposed action should be held in abeyance until the employee 
exits the federal service. Alternatively, the agency may consider amending the 
Deferred Resignation Program agreement to include mention of the pending 
proposed action and that said proposed action will be held in abeyance and not 
acted on further unless the employee fails to separate from federal service under 
the terms of the Deferred Resignation Program agreement.  The agency should 
consult with its Office of General Counsel for advice on how and whether to 
modify the agreement. 
 
Return to Work Issues 
 
Q: Do we have to first process a reassignment of duty location back to the 
office for the employees that resign? 
  
A: An employee whose Deferred Resignation request is approved is not required to 
return to in-person work at an agency office. Thus, a remote worker’s official 



worksite (duty location) does not need to change.  To the extent the remote worker 
is required to work for a period of time to assist in transition, the worker may 
continue to work at the remote location.   
 
Processing, Data Management Standards & Other Implementation Issues 

 
Q: For the Deferred Resignation Program, will the effective date be 
September 30th?  
  
A: The general default effective date of a deferred resignation is September 30, 
2025. A participant in the Deferred Resignation Program is free to elect an earlier 
resignation date at any time. Employees who retire may have a 
resignation/separation date as late as December 31, 2025.  
 
Q: Is written processing guidance currently available using Legal Authority 
Code (LAC) 2 for the Deferred Resignation Program, including for addressing 
a return to duty from a non-pay status and for retirement processing? If not, 
when may it be available? 
  
A: On February 24, 2025, OPM provided guidance to agency Chief Human Capital 
Officers regarding use of a special secondary legal authority code (RZM) when 
processing any personnel actions related to the Deferred Resignation Program. The 
Guide to Processing Personnel Actions (GPPA) will be updated in the future to 
reflect the new legal authority code. OPM also advised agencies and shared service 
providers that they may elect to (1) create accounting/labor codes specific to the 
Deferred Resignation Program to allow agency tracking and reporting capabilities 
related to the Deferred Resignation Program and (2) add the following remark 
“Deferred Resignation Program” on employee timecards for additional traceability 
within the Time and Attendance system. 
 
Q: Since the guidance given to employees and the Deferred Resignation 
Program agreement states that employees will continue to receive all pay 
while on administrative leave, the only way to make this happen would be to 
not change an employee’s duty station when the Deferred Resignation 
Program begins. Agencies could reassign employees to a new position, but it 
would need to be a position that allows the agencies to provide the same pay. 
Is this understanding correct?  

  



A: That is correct. Once an employee’s Deferred Resignation is approved, agencies 
should not make changes in the employee’s position, official worksite (duty 
station), or established tour of duty in a manner that would affect the employee’s 
pay entitlements.  For example, if an employee is a remote worker who is stationed 
in Kansas City, Missouri, at the time the employee’s deferred resignation is 
approved, and who but for the deferred resignation would have been expected to 
work at the home office in Washington, DC, the employee’s official worksite 
would remain at Kansas City, Missouri, and the employee’s locality pay would be 
based on the Kansas City location.   
  
If an agency changes the remote worker’s duty station via an SF 50 before the 
Deferred Resignation Program resignation period begins, location-based pay 
entitlements will be based on the new location, since that is the official duty station 
when the deferred resignation was approved.  
 
 


